Katalog stron
Ogłoszenia Kraków
Szlachetne zdrowie...
Bank PKO BP
Darmowy katalog stron - Odchudzanie
Katalog stron
Katalog Stron SEO - QL DreamGraf
Katalog Stron Internetowych
Katalog stron - trufle.net
Katalog stron
Katalog stron
Katalog stron
Fotografia Zielona Góra
Foto dziecko Zielona Góra
Blog > Komentarze do wpisu

Dlaczego warto jeść arbuzy?

Niektórzy mówią, że arbuza nie warto jeść, bo to sama woda. Trochę mają racji, ale nie do końca… Arbuz składa się aż z 92% z wody. Jednakże to nie wszystko. Nie zawiera co prawdę zbyt wielu witamin, ale jest bogaty w przeciwutleniacze.

Zawiera: 70 mg% potasu, 11 mg% wapnia, 8 mg% chloru, 8 mg% sodu, 7 mg% siarki, 3 mg% magnezu i fosforu, 02 mg% żelaza.  Co najważniejsze ma mało kalorii!!! Zaledwie ok. 30 kcal w 100 g, czyli jest idealny gdy się odchudzamy. Arbuz ma też mało cukru, dlatego zalecany jest diabetykom.

Co nam daje jedzenie arbuza:

- pomaga obniżyć ciśnienie krwi i zapobiega zawałowi serca
- polepsza przemianę materii,
- wpływa korzystnie na układ pokarmowy
- gasi pragnienie
- uwalnia nasz organizm od substancji szkodliwych (ze względu na to, że jest moczopędny)

 

Arbuzy są stosowane też jako maseczki do twarzy. Podobno dobre efekty daje wcieranie soku z arbuza w skórę wokół oczu. Okłady z plastrów tego owocu stosuje się na twarz i szyję. Dzięki czemu skóra jest odżywiona, oczyszczona i odmłodzona. Działa także kojąco na stany zapalne skóry, wypryski oraz zajady.

 

Przy kupnie warto arbuza dokładnie ostukać, by ocenić, czy jest już dojrzały, czy jeszcze nie. Głuchy dźwięk, to znak, że owoc nadaje się do zjedzenia. 




piątek, 01 sierpnia 2014, moje-zdrowie

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu: